Skip to main content

Alergie na latex - Co je třeba vzít v úvahu u kondomů?

Slyšeli jste někdy o alergiích na latex nebo vás zajímalo, zda na něj můžete mít reakci, zejména při používání kondomů? V tomto obsáhlém příspěvku na blogu se dozvíte vše, co potřebujete vědět o alergiích na latex, jejich příznacích, možnostech léčby a o tom, co je třeba při používání kondomů zvážit.

Co je to alergie na latex?

Alergie na latex vzniká, když imunitní systém nadměrně reaguje na určité bílkoviny obsažené v přírodním latexu. Latex se získává z mléčné mízy kaučukovníku a používá se v mnoha výrobcích, od lékařských rukavic až po kondomy. Kontakt s latexovými výrobky může vyvolat alergické reakce, jako je zarudnutí kůže, otok, svědění nebo dokonce závažné reakce, jako je anafylaktický šok.

Existují různé formy alergie na latex. Jednou z nich je alergie okamžitého typu, při níž jsou spouštěcí látkou proteiny obsažené v latexu a obranná reakce se často dostaví během několika minut. Na druhé straně existuje alergie pozdního typu neboli kontaktní alergie: zde se alergie rozvíjí až v průběhu času a vyrážka se často objeví až po několika hodinách nebo dokonce dnech.

Jak častá je alergie na latex a kdo je obzvláště ohrožen?

Alergie na latex nejsou neobvyklé. Celosvětově je jí postiženo přibližně 1-2 % populace. Zvláště ohroženi jsou lidé, kteří přicházejí do častého kontaktu s latexem v rámci své práce, například zdravotnický personál, a lidé s určitými již existujícími onemocněními, jako je například rozštěp páteře.

Příznaky alergie na latex

Příznaky se mohou lišit v závislosti na typu alergie a způsobu kontaktu. U bezprostředního typu se bezprostředně po kontaktu objevují reakce jako kašel, dušnost, kožní vyrážka nebo dokonce anafylaktický šok. U pozdního typu, který je vyvolán prostřednictvím kůže, se příznaky objeví až o několik hodin až dní později v podobě ekzému nebo zarudnutí kůže.

Vývoj alergie na latex

Přesné mechanismy, které vedou k rozvoji alergie na latex, nejsou dosud zcela známy. Existují však některé rizikové faktory a teorie:

  • Genetická predispozice: Někteří lidé mají vrozenou predispozici ke snadnému vzniku alergie.
  • Senzibilizace v raném dětství: Častý kontakt pokožky s latexovými výrobky (např. dudlíky) v dětství.
  • Vícenásobná expozice: Opakovaný intenzivní kontakt, zejména ve zdravotnických zařízeních.
  • Strukturální defekty: Jedinci s rozštěpem páteře mají často oslabený imunitní systém.
  • Chemické přídatné látky: Kromě přírodních latexových bílkovin mohou tvorbu alergenů podporovat i chemické látky obsažené v latexu.

Předpokládá se, že k alergické senzibilizaci dochází v několika krocích. Nejprve imunitní systém rozpozná latexové bílkoviny jako cizí tělesa, načež se vytvoří protilátky. Při opětovném kontaktu s latexem se pak uvolňují histaminy a další poselské látky, které vyvolávají alergickou reakci.

Co je třeba vzít v úvahu u kondomů?

Běžné latexové kondomy nejsou pro osoby s alergií na latex vhodnou volbou. Mohou způsobit nepříjemné nebo dokonce nebezpečné alergické reakce.

Zatímco skutečnou alergií na latex trpí jen asi 1-2 % lidí, jak bylo uvedeno výše, někteří lidé mohou citlivě reagovat na jiné složky kondomů. Mohou to být například přísady v lubrikačním povlaku. Naše kondomy Mister Size jsou potaženy pouze čistým, vysoce kvalitním silikonovým olejem, a proto jsou obzvláště šetrné k pokožce. Pokud si nejste jisti, doporučujeme nejprve vyzkoušet balení 3 kondomů. Může být také užitečné probrat složení s lékařem nebo lékárníkem. Úplný seznam složek najdete v popisu každého výrobku v našem obchodě.

Mimochodem, kondomy mohou také způsobovat mírné pálení, pokud není dostatečná vlhkost a kondom se tře o vnitřní stěnu pochvy. Abyste se tomuto problému vyhnuli, doporučujeme používat organický lubrikant Mister Size, který byl speciálně vyvinut pro zajištění dodatečné vlhkosti a pohodlí.

Pokud jste skutečně alergičtí na latex, naštěstí existují i bezlatexové alternativy vyrobené z materiálů, jako je polyuretan nebo polyizopren, které lze bezpečně používat jak pro antikoncepci, tak pro ochranu před pohlavně přenosnými chorobami. Bohužel bezlatexové kondomy zatím nejsou k dispozici ve všech možných velikostech, jako je tomu v případě kondomů MISTER SIZE. To znamená, že bezlatexové kondomy dostupné na trhu nesedí každému muži, a proto mohou být nepříjemně těsné, nebo jsou kondomy příliš volné, a proto mohou snadněji sklouznout.

Dobrou alternativou, pokud bezlatexové kondomy nevyhovují z hlediska velikosti, jsou tzv. ženské kondomy, protože ty jsou velmi často bez latexu. Jak název napovídá, ženský kondom používá žena místo muže. Zhruba řečeno, kondom se nenavléká na penis, ale žena si do pochvy vloží větší kondom. Tím je zajištěna ochrana před otěhotněním a pohlavně přenosnými chorobami a odpadají problémy se špatnou velikostí kondomu nebo alergií na latex.

Koupit ženské kondomy

Proč stále neexistují kondomy bez latexu v různých velikostech?

V mnoha zemích světa, stejně jako v Evropě, jsou kondomy zdravotnickými prostředky a vyžadují licenci. Jakmile se změní některá vlastnost zdravotnického prostředku, například velikost nebo materiál kondomu, potřebuje vlastní povolení. Tato povolení jsou velmi časově náročná a nákladná, protože je třeba zaručit bezpečnost kondomu. Nové materiály navíc často narážejí na právní překážky, jako je patentová ochrana a s ní spojené licenční poplatky. Tyto překážky spolu s 1-2% podílem osob trpících alergií na latex v populaci, a tedy menší cílovou skupinou výrobku, vedou k výrazně vyšším nákladům na jeden kondom a ztěžují nabídku takového výrobku za rozumnou cenu z hlediska tržního hospodářství.

Léčba a léčba alergie na latex

Nejúčinnější léčbou je vyhnout se kontaktu s latexovými výrobky. Postižení by se měli informovat o výrobcích obsahujících latex a volit alternativy bez latexu. Pokud se již alergické reakce objevily, mohou úlevu přinést antihistaminika nebo kortizonové masti. V závažných případech, jako je například anafylaktický šok, je nutné provést okamžitá neodkladná lékařská opatření.

Preventivní opatření a výrobky bez latexu

Kromě přechodu na kondomy bez latexu existují i další preventivní opatření, která zabrání kontaktu s latexem:

  • Věnujte pozornost označení výrobku a v případě nejistoty se zeptejte.
  • informujte zdravotnický personál o své alergii
  • Dávejte pozor, abyste nepoužívali latexové výrobky nevědomky, protože je obsažen v mnoha výrobcích, na které často ani nepomyslíte.
  • Noste u sebe průkaz alergika a mějte po ruce léky pro případ, že trpíte závažnou formou alergie.

Je proto důležité vždy věnovat zvýšenou pozornost složení a označování výrobků. Pokud je na výrobku uvedeno "latex" nebo vědecký termín "přírodní kaučuk", měli by se alergici na latex výrobku vyhnout. Kryptické výrazy jako "kaučuk" nebo "elastické polymery" mohou rovněž označovat obsah latexu. Například podle Německé informační služby pro alergiky existuje více než 40 000 výrobků každodenní potřeby obsahujících latex.

Abyste zabránili expozici latexu, doporučuje se používat alternativní výrobky z materiálů, jako je vinyl, silikon, polyuretan nebo neopren. Ve zdravotnických zařízeních a na pracovištích by měl být personál informován o alergii na latex, aby mohla být přijata vhodná preventivní opatření. Je třeba dbát opatrnosti při používání termínů jako "nízký obsah alergenů", které jsou ve skutečnosti zavádějící, protože alergenů může být méně, ale stále jsou přítomny.

Výrobky, které obsahují latex, jsou např.

  • Zdravotnické výrobky: Rukavice, katetry, obličejové masky, implantáty.
  • Domácí potřeby: Těsnění, gumové pásky
  • Oblečení: punčocháče, plavky, podrážky bot.
  • Hygienické výrobky: Kondomy, vložky, pleny
  • Kancelářské potřeby: Kancelářské potřeby: gumy, razítka
  • Předměty pro volný čas: Nafukovací matrace, sportovní podložky, míče, panenky, balónky
  • Automobil: pneumatiky, těsnicí kroužky v motorech/převodovkách

Jak bylo uvedeno výše, pro mnoho výrobků naštěstí existují dobré alternativy z jiných materiálů bez latexu.

Alternativy bez latexu

Zdravotnické výrobky:

  • Rukavice: nitril, neopren, vinyl
  • Katétry: V případě, že je to možné, je třeba použít jiné materiály: silikon, termoplasty
  • Obličejové masky: silikon, polypropylen
  • Implantáty: Implantáty: silikonové

Domácí potřeby:

  • Těsnění: Těsnění: silikon, pěna, tkanina ze skleněných vláken
  • Gumové pásky: elastan, polyester

Oděvy: elastan, polyester, polyesterová tkanina:

  • Punčochové kalhoty: nylon, bavlna, polyester
  • Plavky: polyamid, polyester, recyklovaný PET
  • Podrážky obuvi: Materiál: pěna EVA, termoplastický kaučuk (TPR), polyuretan

Hygienické výrobky:

  • Kondomy: polyizopren, polyuretan nebo pokud nejsou k dispozici kondomy ve správné velikosti, je k dispozici také mnoho ženských kondomů.
  • Dudlíky: silikon, termoplastický elastomer
  • Plenky: látkové pleny bez obsahu latexu

Kancelářské potřeby:

  • Gumičky: vinylové, plastové
  • Razítka: dřevo, akrylové sklo

Předměty pro volný čas:

  • Nafukovací matrace: PVC, polyuretan, termoplastický polyolefin
  • Sportovní žíněnky: PVC, EVA pěna
  • Míče: Materiál: tkanina s PU povlakem, termoplastická pryž
  • Panenky: Vinyl, silikon

Možné zkřížené reakce

U osob s alergií na latex je zvýšené riziko alergické reakce i na jiné látky. Tato reakce se nazývá "zkřížená reakce" a týká se především bílkovin, které mají podobnou molekulární strukturu jako alergizující latexové bílkoviny.

Některé běžné zkřížené reakce při alergii na latex:

  • Potraviny: avokádo, banán, kiwi, kaštan, liči, česnek, brambory, pohanka, rajče, celer, paprika, broskev, fík, mučenka, papája, ananas, mango, meloun, datle, lískový oříšek, kešu, vlašský ořech.
  • Pyl: Bermudy, olivovník, cypřiš, ricinovník
  • Ostatní rostliny: olejnaté rostliny, např: arabská guma, fíkus benjamini, papain, ficaine, moruše, oleandr, konopí, vánoční trnka, periwinkle

Tyto zkřížené alergie mohou vést k příznakům, jako jsou kožní vyrážky, gastrointestinální potíže, dýchací problémy nebo dokonce anafylaktický šok. Postižení by se měli potenciálně zkříženě reagujícím látkám vyhýbat nebo je předem nechat vyšetřit lékařem.

Výzkumné přístupy a možné budoucí léčby

Přestože v současné době neexistuje žádný lék na alergii na latex, vědci z různých oborů pracují na nových přístupech ke zmírnění příznaků a desenzibilizaci. Některé slibné studie se zaměřují na

vyhýbání se alergenům

Výrobci pracují na vývoji nových hypoalergenních latexových materiálů odstraněním nebo úpravou alergenních bílkovin. První klinické studie s takovými výrobky vykazují povzbudivé výsledky pro osoby trpící alergií na latex.

Imunoterapie

Alergen-specifická imunoterapie (AIT) má za cíl "přeladit" imunitní systém na danou látku prostřednictvím řízeného podávání alergenu. Některé studie s modifikovanými latexovými alergeny naznačují možnou desenzibilizaci a zmírnění příznaků.

Biologická léčiva

Anti-IgE protilátky, jako je omalizumab, by mohly inhibovat aktivitu IgE protilátek zodpovědných za alergické reakce. Studie prokázaly zmírnění příznaků alergie na latex.

Modifikace původu

Protože latexové bílkoviny pocházejí z tropického kaučukovníku, probíhá výzkum geneticky modifikovaných, hypoalergenních variant. Takové modifikace by mohly snížit alergenitu výchozího materiálu.

Přestože žádná z těchto metod zatím nedosáhla tržní zralosti, dosažený pokrok ukazuje velký zájem a potenciál pro účinnější léčbu alergií na latex v budoucnosti.

Závěr

Alergie na latex je závažné onemocnění, které je však zvládnutelné, pokud víte, jak se s ním vypořádat. Zejména pokud jde o antikoncepci, je důležité zjistit si informace o kondomu bez latexu nebo o jeho alternativách, jako je například ženský kondom, a používat je, aby se předešlo nepříjemným reakcím. Díky informovanosti o výrobcích obsahujících latex a používání alternativ můžete vést bezstarostný a bezpečný sexuální život i přes alergii na latex.

Mister Size
Další články

Určení správné velikosti kondomu ve 4 jednoduchých krocích

Přečtěte si nyní

Existují teploty, které jsou pro kondomy nebezpečné?

Přečtěte si nyní

Správné nasazování kondomu - jak to udělat, aby to nebylo otravné

Přečtěte si nyní